Vestbyens Dagtilbud

Mad og måltidspolitik

Børnehaven Bulderby Struer er to kombinerede institutioner fra tidligere. (Vestbyens dagtilbud Bulderby & Foldgårsparken.)
Børnetallet svinger fra 110-140 børn, alt efter om storbørns gruppen (Løvehjerterne) er i børnehaven eller på skolen. Alle børn fra vuggestue og børnehave er med i den eksisterende madordning.
Formålet med madordningen hos os, er at skabe fællesskab imellem børnene, de bliver sunde, glade og mætte børn. Derved er vi med til at skabe balance for alle børn i deres dagligdag.

Maden:
Mange børn er i pasning størstedelen af dagligdagen. Derfor er det utrolig vigtigt for os her i institutionen, at børnene får en sund og varieret kost. Vi vægter meget højt, at maden er lavet fra bunden, som ex. blomkålssuppe, der er lavet på friske blomkål, og at brødet bliver friskbagt på fuldkornsmel/hvedemel.

Vores vision om det pædagogiske måltid er at styrke børnenes selvhjulpenhed, samarbejdet imellem dem og plads til selv at kunne vælge. Oftest ses det, at når de spiser den serverede mad, gør sidemanden også et forsøg, og på denne måde skaber vi nogle børn som tør prøve noget nyt og hvor de finder ud af, at der er mange ting, som de godt kan lide. Det skaber en god grobund for fremtiden. Vi lærer børnene at vælge den sunde ernæringsrigtige mad i stedet for det usunde. Såfremt et barn absolut ikke kan lide maden, vil der dog altid være rugbrød med smør til det pågældende barn.

Køkkenet i Bulderby er nystartet fra aug. 2019. Lige nu ligger vi på bronzemærke 30-60% i økologi, men over tid, vil vi bestræbe os på at komme op i sølv, som er fra 60-90% økologi.

For at få økonomien til at nå sammen, samt tænke økologisk, har årstidens frugt og grønt en stor rolle i den daglige planlægning af menuerne. Derfor er årstidens frugt og grønt en god variation hele året rundt, men selvfølgelig lytter vi også til børnene, og serverer gerne deres favoritter oftere.

Økologi handler også om miljø og bæredygtighed. Derfor er det vigtig for os også at tænke på, hvad der gavner de fremtidige generationer, så derfor bruges blendende bælgfrugter oftest i frikadeller og farsbrød osv. De har et højt indhold at vitaminer, mineraler og proteiner, som gør at vi kan erstatte en del af kødet, og blive mere miljøbevidste, således skaber vi et lavere CO2 aftryk.

Madordningen er sammensat ud fra de 10 kostråd, hvor der tages højde for variation:

  • Der serverer altid frugt og grønt til alle måltider.
  • Fuldkornsprodukter; Boller, franskbrød brød, rugbrød, pasta, bulgur og ris og kartofler.

  • Fisk serveres gerne til rugbrødsdagene, erfaringen har vist os, at de spiser mere fiskepålæg.

  • Mindre sukker og salt

  • Mindre mættet fedt, derfor serverer på hjemmerørt mayonnaise i stedet for smør.

  • Magre mejeriprodukter; minimælk til børnehavebørnene, men letmælk til vuggestue, så de har brug for meget fedtstof i deres daglige energiindtag.

  • Drik vand

Morgenmad
Morgenmaden består af minimælk, havregrød, havregryn, rugfras, cornflakes, hvortil vi serverer rosiner, kokosdrys. Der vil også altid være tilbud om knækbrød, skorper, fuldkornsboller, fiberrigt rugbrød med pålæg, ost eller hjemmelavet marmelade.

Engang imellem vil der også blive serveret hjemmelavet yoghurt med hjemmelavet mysli.

Formiddag:
For at stabilisere børnenes blodsukker bliver der hver formiddagen serveret både frugt/grønt, samt boller, rugbrød, skorper, forskellige slags knækbrød.

Frokostmåltid:
I de koldere måneder (okt-maj) serveres der altid 3 dage med varm mad og 2 dage med rugbrød med 3 forskellige varianter af pålæg, så der er mulighed for at vælge fra eller til.

I de varmere måneder (juni-sep.) serveres der altid 2 varme måltider, 2 dage med rugbrød med 3 forskellige varianter af pålæg og 1 dag hvor vi får noget lunt efter hvad vejrudsigten meddeler.

Der serveres altid hjemmerørt mayonnaise til rugbrødsdagene, for derved at undgå for mange mættede fedtsyrer fra smørret. Vuggestuen er dog en undtagelse, da deres daglige fedtindtag skal være højere.

Eftermiddag:
Igen, for at stabilisere børnenes blodsukker bliver der ligesom om formiddagen serveret både frugt/grønt, samt boller, rugbrød, skorper, forskellige slags knækbrød.

Torsdag er en særlig eftermiddag. Vi har valgt at det er torsdag, der er torsdagsfristelser, da nogle af børnene holder fri om fredagen, og derfor får de lidt ekstra lækkert. Det kan f.eks. være forskellige varianter af yoghurt, pizza, pølsehorn, toast, jordbærgrød m. mælk osv. og børnene ELSKER det. 

Sen eftermiddag:
Til de børn som bliver hentet sent, vil der altid kunne findes en lille snack til dem.

Diæter:
Der tages højde for muslimer, laktose intolerante og andre diæter. Kontakt derved køkkenet i børnehaven.

Undtagelser:
Vuggestuen
De vil altid få serveret letmælk (evt. sødmælk) hvis der er behov for dette, og der vil altid være fedtstoffer til hvert måltid, så de får dækket deres behov af dagligt fedtindtag.

KONTAKT INFORMATION
Vestbyens Dagtilbud
Park Alle 14
7600 Struer
9684 8906
Dagtilbudsleder
Vivi Rokkjær
vim@struer.dk
4083 1464